Sunt consacrate două metode de incubație pentru struții domestici - naturală și artificială.
Majoritatea crescătorilor de struți africani perferă metoda naturală de incubație deoarece sunt de părere că puii obținuți pe cale artificială nu sunt la fel de sănătoși. Acest fapt este probabil adevărat, deoarece puii cei mai puternici pot supraviețui în condiții naturale; cu toate acestea, puțini pui supraviețuiesc la incubația pe cale naturală. De asemenea, permițând struților să stea pe ouă până la 6 săptămâni, poate cauza tensionarea acestora, deteriorându-le condiția.
Atât femela cât și masculul împart responsabilitățile de clocire, masculul mai ales noaptea, iar femela ziua. Dacă femela poate sta pe ouă, ea va depune câte un ou la interval de două zile, cumuland astfel 12-15 ouă pe lună.
Cuibul este o groapă nu foarte adâncă în pământ; poate fi mărit prin săparea unei mici gropi în pământ, lângă cuib, umplută cu nisip, iar în jurul ei se construiește o ridicătură.
Producătorii din Statele Unite sunt adepții incubației artificiale; ei consideră că investiția în incubația naturala este mult mai mare.
O producție mare de ouă se obține dacă ouăle sunt îndepărtate din cuib în fiecare zi. Dacă se apelează la incubația artificială, se colectează ouăle de două ori pe zi, se depozitează, se răcesc la 18-21 grade Celsius și se plasează în incubator timp de 7-10 zile. Dacă ouăle nu sunt incubate în 7-10 zile, rata de clocire este semnificativ redusă.
Principii generale de incubație
Sunt necesare sisteme performante de incubație și clocire. Alături de struți, aceste sisteme reprezintă o importantă investiție financiară.
Aceste tehnici au fost perfecționate, contribuind la reducerea mortalității timpurii. Ventilația inadecvată, umiditatea improprie au reprezentat probleme majore în trecut.
Obiectivul incubației îl reprezintă crearea condițiilor necesare pentru că din ouăle fertile să rezulte pui de struț într-o perioadă de 42-43 zile, folosind echipament special. În natură, părinții-struți asigură în mod instinctiv condițiile de mediu pentru clocire, dar în mediul artificial, trebuie creat un mediu similar.
Facilitățile pentru incubație diferă de la o fermă la alta, în funcție de buget, dimensiunea afacerii, clădirile existente. Fiecare producător trebuie să pună la punct o structură, permanentă sau temporară, în funcție de numărul anticipat de ouă. Dimensiunile actuale ale echipamentelor pentru incubație și clocire vor varia, de aceea trebuie știute aceste dimensiuni, înainte de a ști suprafața clădirii.
La planificarea facilităților trebuie avute în vedere:
Pe piața actuală există mai multe tipuri de echipamente pentru incubație și clocire.
Un incubator are 4 funcții de bază:
Fiecare dintre acești factori poate cauza erori fatale în procesul de incubație.