Introducere

Ca în orice afacere, cei care intentionează să înceapă creșterea struților trebuie să fie la curent cu foloasele ce rezultă din această activitate.

Dacă inițial struții au fost crescuți extensiv, la ora actuală creșterea acestor animale a căpătat un caracter economic, intensiv, urmărindu-se obținerea unei greutăți convenabile pentru tăiere în cel mai scurt timp.

În continuare, vă vom prezenta pe scurt elementele struțului ce pot fi valorificate actualmente pe piață.
În primul rând, pielea, care este foarte moale și rezistența, fiind cea mai rezistentă piele naturală comercializată.
În al doilea rând, carnea de struț este asemănătoare cu cea de vită în ceea ce privește culoarea și gustul, având însă un conținut mult mai redus de grăsimi, colesterol și calorii. Astfel, carnea de struț reprezintă o alternativă excelentă pentru persoanele care doresc să consume hrană sănătoasă, cu conținut redus de calorii, colesterol și mai ales grăsimi.
Penele de struț sunt folosite pentru confecționarea măștilor de carnaval, a evantaielor, iar pămătufurile din puf de struț sunt recomandate pentru ștergerea prafului de pe mobilă.
Ouăle pot fi folosite în alimentație și pentru decorațiuni interioare.
Oasele de struț sunt utilizate în hrana animalelor, măcinate foarte fin, reprezentând o sursă foarte bună de calciu.
Uleiul de struț are însemnate proprietăți terapeutice, fiind folosit în industria cosmetică la prepararea cremelor pentru îngrijirea tenului.

Scurt istoric

Creșterea struților în ferme, așa cum se întâlnește astăzi în Africa de Sud și în alte regiuni, s-a dezvoltat probabil între anii 1857 și 1864 ca o nouă ramură în agricultură. Comerțul cu pene de struț însă, are o vechime de câteva secole, datând din civilizațiile primitive, în special în timpul imperiilor Egiptean, Asirian și Babilonian. Există mărturii în Biblie, hieroglife și istorie despre existența acestei ocupații chiar înainte de Hristos. Continentul african, în special zonele vaste de deșert, reprezintă habitatul natural pentru aceste păsări. Din cele mai îndepărtate timpuri, penele de struț au fost folosite în scop decorativ. În Egiptul Antic ele reprezentau un simbol al justiției. Penele acestor păsări sălbatice erau exportate din Senegal, Maroc, Algeria, Sudan, Tripoli și Egipt.

Deșertul Sahara era un spațiu excelent pentru vânătoarea struților, doar pentru penajul acestora. Datorită faptului că de la distanță silueta unui struț se aseamană cu cea a unei cămile, arabii îl numeau „pasărea-cămilă” (de aici specia numita Struthio Camelus).

Numeroși indivizi au afirmat faptul de a fi fost primii care să crească și să smulgă penajul păsărilor vii. Există dovezi despre un număr de fermieri din Little Karoo și Capul Estic care aproape simultan (1863) au crescut struți. După ce Arthur Douglas a construit și patentat primul incubator pentru ouăle de struț, numit Eclipsa, în 1896, această industrie a luat rapid amploare.

Primul succes în creșterea struților a avut loc în Europa, la Grădina Zoologica din Marsillia.
Struții au fost importați pentru prima dată de Germania, în 1906. Struții se adaptează rapid oricărui mediu și s-au înmulțit cu succes chiar și în timpul unor ierni aprige, în Nordul Germaniei, lângă Hamburg.
Primii struți pentru împerechere (aflați în afara supravegherii Grădinii Zoologice) au fost aduși din Africa în Europa acum 20 de ani.
Struții au ajuns din Olanda în Slovacia în iunie 1992 și apoi exportați în Republica Cehă. Au fost aduși cu scopul unic de a popula fermele din aceste țări.
Astăzi, struțul domestic este crescut pentru pielea de foarte bună calitate, carnea fără grăsimi și penajul fin. Obiectivele actuale vizează creșterea struților: 60% pentru piele, 14% pentru carne, 11% pentru pene și 15% pentru altele (exemplare vii, ouă și turism). Aceasta reprezintă o bună parte din veniturile industriei Sud-Africane.

În prezent, creșterea struților în ferme reprezintă o industrie în dezvoltare în țări precum SUA, Canada, Israel, Olanda, Anglia, Germania, Austria, Franța etc.


Ferma de struți Tinca
Ferma de Struți Tinca | Copyright © | Toate drepturile rezervate.
Web design realizat de Weblike PRO.