Construcția fermei de struți

I. Planificarea

Planificați necesarul înainte de a aduce păsările. Încercați să vă stabiliți scopuri pe care așteptați să le îndepliniți, pentru un orizont de câțiva ani.

Puteți să vă folosiți de amenajările existente, dar trebuie să aveți în vedere cum se integrează în planul dvs. Anticipați și stabiliți locațiile țarcurilor pentru crescut pui, țarcurilor pentru struții tineri, țarcurilor pentru izolare și carantină, zonele pentru incubație și clocire, zonele de depozitare, etc.
Sunt esențiale accesul și libertatea de mișcare în interiorul și între țarcuri, pentru a descărca struții dintr-un camion, pentru deplasarea acestora de la țarcurile pentru pui la cele pentru creștere și pentru deplasarea echipamentului de curățare.
Construiți culoare și portițe între țarcuri, pentru a separa cu ușurință păsările, pentru deplasarea personalului și pentru accesul echipamentului.
Planificarea adecvată reduce volumul de muncă ulterior. Este mult mai dificil de reconstruit țarcurile sau gardurile despărțitoare, la o dată ulterioară, când păsările sunt deja aduse la fermă. Amenajările ulterioare pot provoca stres păsărilor, ceea ce poate cauza infertilitate.

Construiți departe de sursele de zgomot (trafic, orașe, etc.). Încercați să evitați zonele cu apă stătută sau reziduuri ce pot atrage țânțari sau bacterii.

O altă problemă esențială o reprezintă solul și compoziția acestuia. Producatorii trebuie să se asigure că struții nu se vor accidenta din cauza calitătii inferioare a terenului. Aceasta presupune îndepărtarea obiectelor ascuțite, acoperirea cu nisip sau alte materiale, menținând în același timp igiena locului. Locația ar trebui să aibă un sol nisipos, canalizare separată de cea a clădirilor și un adăpost pentru vreme nefavorabilă. Copacii pot oferi protecție împotriva vântului, precum și umbră, dar pot cauza dificultăți la căderea frunzelor sau crengilor. O altrenativă la protejarea împotriva vântului o reprezintă pânzele de culoare închisă. Zonele umede pot cauza pojghițe de gheață alunecoase pe timp de iarnă.

Luați în considerare necesitatea curentului electric, o sursă de apă sigură, și eventual gaz sau propan.

La arhitectura amenajării, asigurați un sistem de bio-securitate – un sistem de proceduri pentru a preveni și elimina contaminarea biologică. Aceasta presupune accesul limitat al vizitatorilor, separarea incubației/clocirii de celelalte zone ale fremei, echipament pentru dezinfecție, etc.
Conceperea sistemului trebuie să asigure siguranța personalului, mai ales în fața struților pentru reproducere, care pot deveni agresivi în timpul sezonului de reproducere.
Deciziile trebuie luate în funcție de condițiile meteorologice, având în vedere creșterea puilor abia clociți pe timp de iarnă. Trebuie specificat că este necesar echipament suplimentar pentru a asigura un mediu încălzit, ventilație optimă și activitate adecvată în mediu închis. Unii producători decid să întrerupă producția începând cu luna Septembrie, pentru a evita cheltuielile suplimentare.

Se recomandă ca amenajările sa fie concepute pe principiul „toate intrate-toate iesite”, adică păsările să crească în același loc fără a fi mutate sau amestecate cu păsări din alte țarcuri. Mutarea puilor dintr-un țarc în altul trebuie eviatată sau minimizată, deoarece poate cauza stres nedorit asupra struților, ducând la pierderea lor, datorită expunerii la afecțiuni fizice.

Clădirile pot fi puțin costisitoare, fiind amenajate în locul unor ferme renovate, hambare sau șoproane. Aceste amenajări trebuie să dispună de spațiu adecvat, iluminare și ventilație optime. Sunt necesare uși largi, sursă de caldură, podea specială, atât pentru perechile de struț cât și pentru pui. Puii, perechile pentru procreere și păsările pentru hrănire trebuie tinuți separați.

II. Facilități și management

Uneltele

Fermierul va avea nevoie de echipament și unelte pentru construcția fermei.
Incubator, „clocitor”, sistem de refrigerare, ventilator, radiator, alimentator, adăpător, umidificator, termometru, hidrometru, greutăți de laborator, lampă de lumină, detector pentru Monoxid de Carbon (CO), lampă cu raze ultraviolete (UV) pentru dezinfecție, cameră cu UV pentru dezinfectarea ouălor, unitatea cu UV pentru sterilizare, generator pentru curent, compresor cu aer, aspirator, pungi de pânză pentru acoperirea capului, tăvițe din plastic sau aluminiu, mese pe rotile, cărucioare pentru servit, ustensile și soluții pentru curățare și dezinfectare, documentație, etc.

„Clocitorul”
„Clocitorul” trebuie conceput pentru trafic unidirecționat al personalului și ouălor, reducând astfel riscul contaminărilor. Atât fluxul de aer cât și cel al personalului trebuie să se deplaseze de la capătul incubatorului spre ieșirea din „clocitor”. Toate suprafețele din „clocitor” trebuie să fie spălate și dezinfectate cu ușurință.
Facilitățile pentru incubare și clocire trebuie astfel concepute încât să asigure un mediu steril, cu temperatură și umiditate constante, precum și aer ventilat.
Alți factori ce trebuie luați în considerare includ o cameră adecvată pentru echipament, o sursă de curent de rezervă și o cameră pentru o eventuală extindere.
Există mai multe tipuri de echipament pentru incubator și „clocitor” accesibile producătorilor. Producătorii individuali sunt încurajați să cerceteze serviciile și echipamentele disponibile.

Legenda
1.Camera de stocare – ouăle sunt curățate și dezinfectate, pregătite pentru incubator, marcate, apoi refrigerate
2.Camera de fixare – ouăle sunt plasate în incubator, verificate cu lampa cu UV, cântărite
3.Camera de clocire – puii sunt cântăriți și marcați
4.Incubatorul
5.Camera utilitară - camera pentru curățare
Alte camere: camera de stocare pentru hrană, pene, unelte și echipamente și camera pentru generator și combustibil.


Țarcuri pentru creștere

Generalități

Mărimea țarcului va fi determinată de numărul de păsări din grup, dimensiunile și vârsta acestora.

Lungimea și lățimea țarcurilor trebuie mărite pe măsura ce puii cresc. Pot fi necesare țarcuri separate pentru a despărți puii în grupuri de mărimi similare. Struții preferă țarcuri spațioase; cu toate acestea, țarcurile prea mari pot sălbătici struții, devenind dificil de controlat. De asemenea, ouăle vor fi mai dificil de găsit și colectat. Se recomandă o dimensiune a țarcului pentru o pereche de struți variind între 500 metri pătrați și 5000 metri pătrați. Struții sunt împărțiți în funcție de grupele de vârstă, iar tinerii adulți pot fi separați, la randul lor, în functie de sex.

Terenul țarcului trebuie amenajat corespunzător pentru a oferi struților furaj de calitate. Se recomandă existența unor copaci pentru umbră și izolare.


Țarcuri exterioare pentru struții adulți

Minim 20x5 metri, până la 30x90 metri, media fiind 10x50 metri.

Îngustarea țarcurilor către ușa hambarului asigură o zonă-tunel care faciliteaza deplasarea păsărilor în interior.
Pentru țarcurile cu un număr mare de păsări sau care găzduiesc grupuri mari de struți (10-20), mărimea acestora trebuie crescută corespunzător.
În cazul țarcurilor pentru împerechere, asigurați colțuri la 45 de grade pentru ca femela să poată fugi de mascul.
De asemenea, amenajați culoare de 1,8x3,6m între țarcuri pentru a reduce bătăile între masculi. Altfel, se impune o barieră vizuală ca un perete solid sau pânză închisă la culoare. Asigurați căi de acces personalului pentru a accesa alimentatoarele și adăpătoarele, fără a pătrunde în țarcuri (alimentatoarele trebuie plasate deasupra gardului țarcului sau plasate în afara gardului, cu acces pentru struți prin intermediul unor stâlpi de alimentare).

Țarcurile pentru împerechere trebuie plasate la distanță de cele ale puilor și departe de utilități, deoarece sunetul și observarea puilor va distrage atenția păsărilor, făcându-le să abandoneze depunerea ouălor. Țarcurile pot fi amenajate cu nisip, iarbă, pământ, etc.

Măsuri de siguranță
Căile de ieșire din țarcurile pentru creștere trebuie realizate sub forma porților specifice caselor sau se poate lăsa un spațiu de 4,5-5,5 metri de la sol până la limita gardului – suficient de înalt pentru ca un om să se rostogolească pe sub gard (acest spațiu nu este adecvat, bineînțeles, țarcurilor pentru pui).
O metodă necostisitoare de realizat porți o reprezintă lasarea unui spațiu între clădire, hambar și primul gard, suficient de largă pentru a permite accesul unui om, dar poate fi prea îngustă pentru ca o pasăre matură să pătrundă prin ea (aceste găuri nu trebuie să fie prea înguste, altfel păsările riscă să-și prindă gâtul). Când se folosesc aceste porți realizate de om, trebuie să vă asigurați că le puteți închide temporar atunci când puii sunt încă mici.


Ponturi pentru construirea țarcurilor

Porți triple

La construcția țarcurilor, plasați mai multe porți la fiecare țarc. Aceasta va crea un spațiu în care struții pot fi izolați și capturați cu usurință. Un țarc singular ce poate fi modificat pentru a se adapta mai multor condiții. Poarta nr.3 poate fi rotită spre oricare din țarcuri.

 1. Poziția normală - Permite struților să se hrănească și să bea apă în șopron. Poarta 3 nu trebuie să fie în permanență atașată și poate fi deplasată unde este necesar.
 2. Toate păsările afară - Poziția porții 2 permite accesul la șopron pentru a curăța bolurile de hrănire și adăpătoarele.
 3. Zona de captare - Stabilește o zonă închisă în care struțul poate fi acoperit cu punga de pânză și apoi prins. De asemenea permite captarea unei singure păsări, în timp ce celelalte rămân în țarc – poarta 3 ține țarcul închis.
 4. Ieșirea - Deschiderea porții 1 permite accesul facil pentru ca păsările adunate să fie transportate în camion.

„Roata carului”
Această metodă de construcție a țarcului este extrem de utilă, dar se poate dovedi costisitoare datorită dimensiunii construcției. Țarcurile pentru reproducere sunt aranjate în cerc, în jurul unui „butuc” complet acoperit.
Această metodă oferă acces rapid la toate cuiburile, hrană și apă, asigurând în același timp o rezervă pentru alimente sau alte obiecte. Între țarcuri sunt plasate cărări.

Țarcuri exterioare pentru puii de struț
Puii de struț trebuie să fie plasați în țarcuri optime până la vârsta de 4-5 luni. Mutarea lor trebuie evitată, pentru a reduce stresul.
Mărimea țarcurilor exterioare trebuie lărgită pe masura trecerii timpului, având în minte regula de „4,6 metri pătrați/struț”. Puii tineri trebuie separați în grupuri de vârstă asemănătoare, pentru a evita rănirea celor mici de către struții mai mari.
De la aprox. 8 luni până la 18 luni, struții au greutatea asemănătoare, astfel încât pot fi ținuți în același țarc. Țarcurile mari pot fi despărțite prin garduri temporare (pânză sau plastic) pentru a separa puii foarte mici în grupuri care nu au mai mult de 4 săptămâni. Pe măsură ce puii cresc, îngrădirea temporară poate fi eliminată, largind strucura țarcului. Când puii ating 4-5 luni, diferența de vârstă nu mai reprezintă o problemă, astfel încât unele țarcuri pot fi unite, oferind un spațiu mai mare puilor.


Garduri exterioare

Gardurile pentru puii mai mari și pentru adulți trebuie să aibă o înălțime de cel putin 1,5 metri și să fie construite din 5-7 rânduri de sârmă neghimpata, netedă. Rândul de sârmă de jos trebuie să fie suficent de înalt încât să permită îngrijitorului să scape de masculii agresivi. Uneori se folosește plasa de sârmă la gardurile exterioare pentru a ține la distanță prădătorii, dar nu se recomandă a fi folosită în cazul țarcurilor, deoarece struții se pot răni în ea. Stâlpii gardului trebuie plasați în afara țarcurilor.
Tuburile pentru încărcare și țarcurile pentru captare trebuie să fie de cel putin 2,4 metri înălțime, construcții solide pentru a preveni ca păsările să evadeze.
Gardurile țarcurilor pot fi construite din numeroase materiale și trebuie să fie înalte de 1,5-1,6 metri.
Gardul de împrejmuire a terenului poate fi construit din gard de sârmă, gard din zale de metal sau plasă din plastic. Gardurile din sârmă împletită sunt de asemenea folosite cu succes. Gardurile înalte de 1,5 metri vor putea reține un struț adult. Aproape toate gardurile au o parte superioară fină, pentru ca struții să nu se rănească în sârmă.
Gardurile nu trebuie îngropate în pământ, ci deschise în partea inferioară.
Se recomandă plasarea unor garduri duble între pășuni pentru ca masculii să nu se rănească între ei în luptă, cu o distanță de cel puțin 1,8 metri între ele.
Nu folosiți niciodată sârmă ghimpată care poate cauza serioase leziuni struților. Dacă se amplasează gard viu sau un paravânt între țarcuri, se asigură intimitate în timpul sezonului de împerechere.
Gardul de plastic și paravântul pot fi folosite pentru a crea despărțituri temporare în țarcurile exterioare. Trebuie remarcat faptul că puii de struț pot evada prin găurile de plasă (iar animalele de pradă pot intra). Când puii sunt mici, trebuie blocată temporar partea de jos a gardului la o înălțime de 0,3-0,6 metri pentru acest tip de gard.

Este important ca gardurile să fie construite dintr-un material neted și flexibil pentru a reduce riscul de rănire a struților. Gardul nu trebuie să aibă colțuri ascuțite.
Începând cu vârsta de 6 luni, gardul ar trebui să aibă 1,5-1,6 metri în înălțime. Materialul folosit poate fi plasă cu ochiuri/zale, sârmă 2x4, etc.


Construcții și țarcuri interioare

Adăpostul
Struții sunt păsări rezistente, cu toate acestea ei trebuie protejați împotriva zăpezii, gheții, vântului puternic, ploilor reci și lapoviței. Pășunile trebuie astfel amenajate încât să ofere struților posibilitatea să intre în adăpost pentru a se hrăni și a bea apă. Țarcurile amenajate astfel simplifică procesul de prindere și reținere a păsărilor.
Astfel, existența hranei și apei în adăpost protejează struții împotriva condițiilor meteorologice neprielnice. Alimentatoarele și adăpătoarele trebuie astfel poziționate încât managerii să aibă acces la ele fără a se expune struților agresivi. Deși nu dau semne de agresivitate în mod normal, struții pot deveni violenți în timpul sezonului de împerechere.

În timpul verii, trebuie asigurată umbra. Puii și struții mai tineri de un an, bineînțeles, trebuie protejați de vremea rea.
Adăpostul trebuie astfel conceput încât struții să intre printr-un culoar de reținere, care facilitează prinderea lor. Hrana și apa trebuie plasate în interiorul adăpostului pentru a determina struții să intre de bunăvoie, precum și pentru a proteja hrana de vremea rea.
Atât alimentatoarele cât și adăpătoarele trebuie să fie deschise și adaptate astfel încât să ajungă la nivelul pieptului struților.
Adăpostul pentru creșterea puilor este prevăzut cu o sursă de căldură, și se deschide către un țarc aflat în exterior.

În amenajarea unui astfel de stabiliment trebuie prevăzut un spațiu în care să fie izolate păsările bolnave sau cele nou-venite.
Adăposturile trebuie să prevadă un spațiu de 5,5-7,5 metri pătrați/struț. Păsările mai tinere au nevoie de mai puțin spațiu – 1,5-2,5 metri pătrați.

Construcții și țarcuri interioare pentru păsări mari (6 luni-vârsta adultă)
Deși struții trăiesc foarte bine în orice tip de climă iar adulții pot rezista la temperaturi de –23 grade Celsius, ei au nevoie de adăpost pentru vreme rea și în caz de vânt puternic. Deși unii producători asigură hambare încălzite pentru struți, cele mai bune rezultate s-au înregistrat la folosirea unor sere deloc costisitoare sau hambare cu baloturi pentru adăpost și vreme rea.

În construcția unui adăpost trebuie avute în vedere:

 • măsuri de siguranță și protecție
 • alimentatoarele și adăpătoarele să poată fi accesate din afara adăpostului
 • ușile trebuie astfel proiectate încât să fi deschise și închise cu usurință din afara țarcului. Aceasta permite separarea masculului de personalul îngrijitor în timpul colectării ouălor, facilitând sortarea și manipularea.
 • stabiliți o zonă în care să examinați păsările, protejându-vă astfel și pe dvs. și struții. Se poate realiza o deschizătură prin atașarea unei uși batante pe o parte a țarcului, lângă un colț. Când nu este folosită, poarta batantă stă lipită de un perete. Când este necear, poarta va fi deschisă la un unghi de 90 grade, sau mai mare, spre colț, realizând o zonă în formă de „U” sau în formă de triunghi.
 • asigurați apa printr-o sursă de caldură care să o împiedice să înghețe pe timpul iernii. Aceasta asigură păstrarea apei la o temperatură optimă - struții nu agrează apa foarte rece. O cale economică de a realiza acest lucru o reprezintă plasarea unui boiler de 250 Watti într-o căldare de 15-20 litri.
 • furnizați iluminare și ventilație corespunzătoare
 • planificați dimensiunile țarcului interior în funcție de mărimea hambarului și de numărul păsărilor din fiecare țarc. O pereche trebuie să dispună de minim 3-3,5 metri, un trio de 3,5-5 metri. Spațiile mai mari sunt întotdeauna de preferat.
 • porțile trebuie să fie suficient de largi pentru ca păsările să intre neîngrădite (1,4-2,4 metri). Cele mai folosite sunt porțile care se deschid într-o parte, cele care se deschid în două părți și cele care se ridică.
 • cel mai cunoscut tip de podea folosit pentru struții tineri sau cei pentru împerechere este solul natural sau cel acoperit cu nisip, acoperit cu paie pentru odihnă (asigură căldura și absorbția).

Construcții și țarcuri interioare pentru puii tineri (vârsta: 1 zi - 6 luni)
Se recomandă construirea hambarelor pentru pui pe sistemul „toți intrați-toți ieșiți”, ca păsările să crească împreună în același loc fără a fi mutate sau amestecate cu altele. Mutarea puilor dintr-un loc în altul trebuie minimizată, chiar evitată, deoarece poate cauza stres nedorit, urmat de pierderea puilor, datorită impactului și expunerii la boli.
Spațiul interior pentru pui devine foarte important în timpul sezonului rece, deoarece puii au nevoie de un mediu cald cel puțin în primele 3-4 luni de viață. Ei au, de asemenea, nevoie de spațiu pentru alergare. Deoarece cresc foarte repede, facilitățile trebuie planificate astfel încât puii să dispună de spațiul necesar. Aceasta se poate realiza prin mărirea spațiului pe masură ce puii cresc.

În construcția amenajării trebuie avut în vedere: spațiul sau mărimea țarcului depinde de numărul de păsări din grup, vârsta sau dimensiuni, și dacă ele dispun de un spațiu exterior. Pentru primele 4 săptămâni din viață, se recomandă un spațiu de 2,5x3,5 metri, unde pot fi plasați până la 12 pui. În timp, spațiul poate fi mărit pe măsură ce puii cresc. Rețineți regula de 1,5-2,5 metri pătrați spațiu/pui.


Ferma de struți Tinca
Ferma de Struți Tinca | Copyright © | Toate drepturile rezervate.
Web design realizat de Weblike PRO.