Creșterea artificială a puilor de struți

Managementul joacă un rol important în creșterea cu succes a puilor.
La vârsta de 0-12 săptămâni se înregistrează cea mai mare mortalitate. Devine imperativ ca prin experiență, cercetare și cunoastere, să se reducă mortalitatea.
O serie de factori sunt esențiali în creșterea puilor: genetici, starea de sănătate, managementul, condițiile de climă, nutriția, facilitățile și mediul, precum și factorii de stres.
Crescătorii de struți se confruntă adesea cu o mortalitate ridicată la pui și struții tineri, ca urmare a creșterii neadecvate. Următoarele recomandări, aplicate în mod corect, vor duce la creșterea semnificativă a speranței de viață.

Facilitățile pentru creștere trebuie astfel proiectate încât să protejeze puii în fața prădătorilor (câini, vulpi etc), cât și în fața condițiilor de climă neprielnice. Puii nu trebuie NICIODATĂ lasați să se ude până la piele. Trebuie ținuți într-un mediu uscat și curat, precum și ventilat.

I. Temperatura

Deoarece temperatura în incubator este de 36 grade Celsius, trebuie acordată atenție pentru ca puii să nu răcească atunci când sunt mutați. Sectorul în care sunt ținuti puii de o zi trebuie să fie dezinfectat înainte. Temperatura puilor trebuie să fie de 33-34 grade Celsius în primele 10 zile de viață, apoi de 29-30 până la vârsta de 3 săptămâni. De la 3 la 8 săptămâni, temperatura ideală este de 21-26 grade Celsius.
Puii nu trebuie expuși la temparaturi scăzute și nici prea ridicate. Puii crescuți într-un mediu strâmt, încălzit cu infraroșii, sunt susceptibili de a se îmbolnăvi într-un mediu rece. Camerele încălzite uniform vor preveni această problemă. Se recomandă încălzirea centrală sau becuri calorice ceramice.

II. Podeaua

Dacă puii sunt așezați pe rumeguș, coji de orez sau nisip pentru construcții, acestea trebuie acoperite cu pânză de sac în primele 20 zile, pentru ca puii sa nu mănânce resturile, apărând astfel probleme intestinale.
După ce pânza este îndepărtată, rumegușul sau nisipul sunt scuturate zilnic pentru a se usca. NICIODATĂ nu se acoperă cu ziare, carton, plastic sau alt tip de material alunecos.

III. Hrănirea

Dispozitivele pentru hrană și apă trebuie curățate, dezinfectate și reumplute. Este important ca puii sa învețe să mănânce terci din primele zile de viață, înainte de a fi trecuți pe alimentație cu lucernă. În acest timp, puii trebuie ținuți într-un spațiu mic (3x3 m/50 pui), cu 8-10 orificii de alimentare cu hrană și apă. Ei trebuie să aibă acces la hrană și apă din primele zile. Prin agitarea hranei cu regularitate, puii vor fi îndemnați să mănânce - sunt curioși și vor veni să cerceteze.
Poate fi de asemenea plasat un pui mai mare care știe să se hrănească, pentru a-i învăța pe cei mici acest lucru.

Lucerna se taie foarte fin (bucățele de 5 mm), se înmoaie, se amestecă cu terci pentru pui și se dă puilor de 6 ori pe zi. Puii vor fi atrași de alimentatoare și vor învăța repede sa mănânce. Acestea nu trebuie să fie adânci pentru ca puii să se poată deplasa cu usurință printre ele. Lucerna se administrează după vârsta de 2-3 săptămâni.
Imediat ce puii încep sa mănânce din terci, spațiul în care stau poate fi mărit câte puțin în fiecare zi, pentru ca aceștia să începă să facă mai multă mișcare. După 7 zile această zonă trebuie să măsoare 4x10m/50 pui.

Puii mai mici de 4 săptămâni nu trebuie să primească fibre mai lungi de 5-8 mm. Dacă fibrele sunt mai lungi, ele vor forma un ghem fibros în stomac, cauzând indigestie. După 4 săptămâni, fibrele pot ajunge la 10 mm.

Pentru a preveni deshidratarea, apa potabilă poate fi colorată galben-verde, culoare preferată de struți. Apa poate fi îmbogățită cu o solutițe de multivitamine.

Containerele pentru hrană trebuie proiectate astfel încât puii să nu se calce în picioare. Se presară lucernă proaspătă peste hrană, pentru a încuraja ciugulitul.
Adăpătoarele trebuie să fie puțin adânci pentru puii de o zi până la 2 săptămâni, pentru a preveni înecarea accidentală.

Este important să se asigure pietriș pentru pui, circa 2 kg la 50kg de hrană.

IV. Ventilația

Încălzirea suficientă, mai ales în prima săptămână, este esențială, după care puii trebuie învățați să se adapateze la temperaturi normale. O temperatură constantă, mai ales în lunile de iarnă, poate fi menținută în puierniță prin suspendarea unor senzori de căldură, la înălțimea puilor, ce vor activa sistemul de încălzire atunci când se înregistrează scăderea temperaturii la un anumit prag. Puiernița trebuie ventilată permanent, mai ales dacă sunt mulți pui, pentru a preveni creșterea amoniacului.
Curentul este nociv pentru pui, dar pe de altă parte ei nu trebuie supraîncălziți. Un grad în plus la caldură este mai nociv decât unul în minus.
Grupurile de mai mult de 50 de pui trebuie ținute în spații largi, permițând detectarea anomaliilor, dar îngreunând managementul general. Puii care se dezvoltă mai greu sunt dificil de indentificat în grupuri mari. Puii trebuie să fie cât mai apropiați ca vârstă în cadrul unui grup.

V. Condiții exterioare

Există o serie de sisteme de creștere a puilor, însă baza tuturor sistemelor o reprezintă sistemul pașunilor cu lucernă și al alimentației pe bază de concentrate.
Dacă un anumit sistem dă rezultate bune, el nu trebuie schimbat. Schimbarea, atunci când se impune, trebuie facută gradual.

Când puii au două săptămâni și sunt pregătiți pentru lucernă, nu trebuie lăsați afară în frig în primele zile. Pe măsură ce se încălzește, sistemul de încălzire trebuie închis, iar puii scoși afară, pentru câteva ore.
Lucerna trebuie să fie scurtă, nu mai mult de înălțimea burții struților, iar gardul nu este mai mare de 3x3-5x5 metri.
Pe măsură ce puii cresc, pot fi plasați în spații mai mari. Dacă țarcurile sunt prea mari, puii vor mânca prea multă lucernă și prea puțina hrană concentrată.
Alimentatoarele și adăpătoarele trebuie plasate în țarcuri. În zilele cu vânt puternic, se pot plasa folii de plastic la garduri pentru a proteja. În caz de vreme rea, puii trebuie ținuți închiși.

Pe măsură ce se avansează în sezonul de împerechere, cuibarul se aglomerează cu pui, iar puii mai mari sunt scoși afară.
Dacă în acest interval se înrăutățesc condițiile meteo, fără să existe spațiu disponibil, se pot produce pierderi considerabile. Puii trebuie ținuți în sistem extensiv cât mai mult timp posibil, înainte de a fi transferați pe pășune (nu înainte de vârsta de 4 luni).

Nu trebuie neglijată importanța hrănirii corecte, în sistemul extensiv. Crescătorul de struți trebuie să cunoască ce elemente nutritive sunt cerute de păsări.
Dacă struții pot fi hrăniți cu furaje sau grâne, trebuie să se realizeze un echilibru între acestea și alimentația din comerț. Nu trebuie permis ca struții să devină supraponderali. Excesul de grăsime este dăunător producției de ouă și afectează calitatea cărnii de struț.

La vârsta de 6-8 săptămâni, puii pot fi plasați afară dacă vremea este prielnică, dar trebuie băgați în adăpost pe timp de noapte.
Pot fi manevrați în grupuri de 25-50 păsări. Puii tineri vor înghiți orice. Țarcurile trebuie curățate de pietricele, vegetație uscată, sârmă, pioneze, și alte materiale ce pot cauza obstrucție intestinală și chiar deces. De asemenea, se curăță resturile de hrană.

Reamintim, NICIODATĂ nu se permite ca struții să aibă acces la hrana umezită sau deteriorată.
La vârsta de 4 luni, puii sunt mai corpolenți și pot fi lăsați în aer liber fără a exista riscul apariției problemelor intestinale.
Adăpostul și umbrișul trebuie să fie disponibile pentru a proteja atât păsările cât și hrana pe vreme rea sau noapte.

VI. Probleme în timpul creșterii

 1. Puii cu speranța de viață redusă
  Puii sunt lipsiți de culoare, sensibili la frig; nu mănâncă, de aceea cresc foarte încet. Această problemă poate să apară ca rezultat al malnutriției la păsările pentru împerechere, la ouăle care au fost depozitate un timp îndelungat, procedurilor incorecte de incubație sau igienei improprii în incubator.
 2. Lipsa hranei
  Dacă puii nu învață să mănânce în primele zile de viață, vor începe să arate lipsiți de culoare. Trebuie supravegheat dacă hrana este acceptabilă pentru pui și dacă sunt suficiente orificii pentru hrănire.
 3. Stresul și frustrarea
  Cu cât sunt mai mici puii, cu atât vor fi mai sensibili la stres și frustrare (care pot fi cauzate, printre altele, de manevrarea excesivă, zgomot, schimbarea mediului, o schimbare bruscă în sistemul de hrănire sau creștere, boli, iritație cauzată de paraziți interni sau externi, frig, etc.).
 4. Comportamentul anormal
  Stresul îi face pe struți să se comporte anormal, de exemplu să înceapă deodată să mănânce iarba, bețișoare, pământ sau obiecte străine. Nu se poate determina întotdeauna cauza acestor anomalii.
  Când puii se află pe pajiște și se manifestă anormal, poate fi util să fie plasați într-un țarc mai mic pentru o săptămână sau două, și invers. La stadiul la care se observă simptomele, este de regulă prea târziu, iar puii au mâncat deja prea multă iarbă sau bețișoare.
 5. Problemele cu adăpostul
  Aceste probleme se referă la ventilația proastă, numărul prea mare de pui sau încălzirea ineficientă, toate acestea putând cauza probleme cu plămânii.
  Puii se îngrămădesc împreună atunci când dorm și este prea frig, dar condițiile sunt ideale atunci cand dorm separat și par liniștiți.
  Când puii aleargă cu aripile desfăcute, înseamnă că le este prea cald.
  Temperatura în adăpostul puilor variază considerabil începând cu ora 9-10 dimineața până la 3-4 dimineața următoare. Se recomandă o temperatură constantă în timpul nopții.
 6. Boli și paraziți interni și externi
  Măsura în care va fi afectat mediul în care trăiește, va determina când un pui trebuie izolat din cauza unui parazit. Se recomandă consultarea unui medic veterinar pentru a afla ultimele recomandări.
 7. Probleme la achiziționare
  Dacă schimbă frecvent proprietarii, se poate ca puii de struț să nu țină pasul la condițiile în schimbare. Drept urmare, anumite probleme sunt transferate de la un proprietar la altul și din această cauză poate muri un lot întreg de pui.
  Se recomandă specializarea în creșterea puilor de o anumită vârstă.
 8. Plasarea timpurie în grup
  Când un pui este plasat prea devreme într-un lot în timp ce este încă activ și jucăuș, el nu va face suficientă mișcare într-un spațiu restrâns. Acest lucru va cauza stres, rezultând alte anomalii.
  Într-un sistem extensiv, de exemplu bazat pe pășunile cu lucernă, puii sunt ocupați întreaga zi; ciugulitul lucernei și al gâzelor îi calmează. Într-un lot de creștere, puii vor căuta întotdeauna ceva de ciugulit.

VII. Spațiul

Necesitățile de spațiu pentru puii de struț nu au fost stabilite cu precizie, însă Asociația Americană pentru Struți a sponsorizat proiecte de cercetare în Kenya, și au observat că puii plasați în țarcuri de 9,3 metri pătrați/pui dezvoltă probleme digestive, probleme cu picioarele, cu ciuculitul și alte probleme comune prezentate deja.
Puii care dispun de 23 metri pătrați/pui, de la clocire până la vârsta de 3 luni, nu vor suferi de aceste afecțiuni.
Există o serie de opțiuni în ceea ce privește mărimea țarcurilor și adăposturilor pentru pui, în funcție de vârsta și de numărul acestora:

 • la început, se plasează nu mai mult de 3 pui într-un țarc de 1,2x1,5 metri.
 • pentru primele 2-3 săptămâni, se plasează 100 de pui într-un spațiu de 15 metri lungime.
 • după 3 săptămâni, această lungime trebuie dublată până la vârsta de 6 săptămâni. Un număr prea mare de pui poate cauza probleme ca stres, mâncatul penelor sau malnutriție.
 • mărimea țarcului pentru puii de 6 săptămâni trebuie să fie de 3,5 metri/pui.
 • pentru grupuri de 25 pui, spațiile trebuie să fie de 10x40 metri (1, 6 metri/struț). Trebuie făcută rotația păsărilor de două ori pe săptămână, pentru a reduce la minim contaminarea cu bacterii. Câmpul poate fi semănat cu lucernă, pentru a îmbunătăți dieta. La vârsta de 6 săptămâni, nu sunt necesare spații pentru dormit eleborate; dar trebuie să existe spații pentru protecție în fața condițiilor neprielnice de vreme. Ele trebuie construite astfel încât să fie curățate și încălzite cu ușurință, mai ales în timpul iernii.
 • la vârsta de 3 luni, struții sunt plasați pe pășuni largi, de cel puțin 0,1 hectare/pui.
  La 6 luni, păsările pot fi transferate pe pășuni foarte mari (0,2 hectare/pui) pentru pășunat extensiv. Ca alternativă, ei pot fi trecuți pe un program de hrănire, unde rata de creștere este controlată, pentru a obține maximum de producție. Aceste păsări sunt plasate pe pășuni mici de 50x70 metri/25 păsări.
 • struții plasați în spații temporare, pentru vizionare înaintea vânzării, cu o suprafață de 2 m pătrați/greutatea de 50 kg. Un struț adult de 110-160 kg va necesita un spațiu de 6 metri pătrați.

VIII. „Totul intrat - totul ieșit”

Acest sistem trebuie folosit cu exactitate de către crescătorii de struți. Situația ideala constă în a depozita toate ouăle odată pe saptamână. Puii care rezultă din aceste ouă sunt ținuți împreună într-un singur țarc până la vârsta de trei luni. Țarcul este apoi curățat, dezinfectat și lăsat liber timp de 30 de zile pentru a elimina bacteriile naturale.
Facilitățile pentru pui trebuie construite pentru a ușura managementul.
Se recomandă să se evite mutarea puilor dintr-un țarc în hambar, pe cât posibil. Producătorii au tendința să plaseze puii tineri, cu un sistem imunitar precar, într-un țarc ce abia a fost eliberat de către puii mai vârstnici, astfel puii mai bătrâni sunt mutați într-un țarc curat, iar cei mai mici, într-unul infectat!!!

IX. Traficul

Traficul într-o fermă ar trebui să fie unidirecțional, începând cu păsările cele mai tinere (ouăle) până la cele mai bătrâne, fără a se întoarce în urmă.
Trebuie interzis accesul vizitatorilor în incubator și zonele de creștere a puilor, din considerații de ordin economic.
Se poate apela la supraveghere prin camere video, pentru a elimina excesul de trafic în cadrul fermei. Trebuie reținute persoanele care vizitează fermele și care reprezintă risc de contaminare pentru pui.

X. Păsările sălbatice

Păsări precum rândunele sau porumbei pot cauza probleme considerabile, atunci când puii sunt transportați în afara hambarului. Ele consuma cantități mari de cereale din hrana puilor. Adesea, păsările sunt într-un număr atât de mare, încât puii de struț se sperie și nu mai mănâncă.

XI. Sexarea puilor

Deoarece diferențele de penaj care fac posibilă deosebirea sexelor devin evidente abia spre vârsta de doi ani, este necesară sexarea puilor prin examinarea vizuală a falusului (prezent la ambele sexe).
Sexarea poate fi realizată la orice vârstă, dar studiile au arătat că la 12 săptămâni această operație poate fi efectuată cel mai simplu. Examinarea puilor mai mici este mai complicată, iar examinarea puilor mai mari este mai dificilă pentru că necesită o examinare internă, care complică lucrurile.
La vârsta de 12 săptămâni, puii de struț pot fi examinați în picioare, eventual ținuti de încă o persoană. Cel care efectuează examinarea trebuie să ridice coada păsării cu mâna stângă, în timp ce cu mâna dreaptă se apleacă deasupra cloacei.
Falusul masculului este mai mare, curbat și mai cartilaginos ca al femelei. Pentru a avea siguranță în privința sexării, este recomandabil să examinați mai multe păsări înainte să vă pronunțați asupra sexului.
În cazul în care nu aveți certitudini asupra sexului unui pui, puteți reveni după câteva săptămâni pentru a vă edifica.


Ferma de struți Tinca
Ferma de Struți Tinca | Copyright © | Toate drepturile rezervate.
Web design realizat de Weblike PRO.