Hrănirea puilor de struți

I. Noțiuni generale

Nutriția în cazul struților a reprezentat o problemă majoră pentru producători, încă de la înființarea primelor ferme de creștere a acestor păsări. S-au întocmit puține studii și există încă foarte multe necunoscute despre dietele optime. Aceasta se datorează probabil faptului că struții preferă o dietă variată, constând în principal din plante. Acest tip de dietă este dificil de duplicat în formă de cocoloașe.
Există o cantitate limitată de informații cu privire la cerințele nutriționale ale struților. Cu toate acestea, au fost trasate câteva linii generale prin activitatea desfășurată în Africa. Ca în cazul tuturor dietelor, o serie de ingrediente de calitate ar trebui să fie întâlnite în recomandările de hrană pentru struți. Utilizarea unei game diversificate de ingrediente ajută la reducerea variațiilor inerente la toate ingredientele luate separat.
Struții sunt animale ierbivore, hrănindu-se cu o varietate de plante și arbuști. În multe cazuri, plantele și fructele suculente constituie o componentă importantă alături de insecte și șopârle. Struții călătoresc pe distanțe mari pentru a-și procura hrana și apa necesare.
Atunci când hrana este fabricată, trebuie acordată atenție pentru a produce porții consistente.
Într-o primă etapă, hrana trebuie oferită sub forma fărâmițată. Celelalte tipuri de hrană trebuie să fie sub formă de cocoloașe.

II. Modificări în dietă

Modificările în dietă trebuie introduse gradat. Schimbările bruște de dietă pot provoca probleme digestive și chiar deces.
Întotdeauna, schimbarea de la un tip de hrană la altul se realizează încet, amestecând noua dietă în cea deja existentă. Într-o primă etapă, se amestecă ¼ hrana nouă cu ¾ hrana actuală. După 4 zile, mixul este de ½ cu ½. După 8 zile, se amestecă ¾ cu ¼ din vechea dietă. După două săptămâni din acest proces, noua dietă ar trebui să o înlocuiască total pe cea veche. Este foarte important ca tranziția să fie făcută încet.
Pot apărea probleme după ce a avut loc tranziția. De exemplu, păsările pot evita hrana, poate apărea diaree, sau alte reacții.
Cerințele se schimbă în mod continuu. Deoarece necesitățile nutritive ale struților se schimbă în primele 10 luni, rația trebuie ajustată în mod continuu.
Nivelele acceptate de aminoacizi, vitamine, minerale și necesar energetic trebuie incluse în fiecare rație. Dacă una dintre aceste componente este exclusă creșterea va fi influențat negativ, rezultând numeroase probleme. Hrana sub formă de cocoloașe este esențială începând cu vârsta de trei luni. Combinațiile de materii deteriorate pot determina incapacitatea de a consuma hrana, ceea ce va determina retard și malformarea oaselor.
Pregătirile trebuie făcute în avans pentru a asigura rezervele de hrană și apă pentru cazuri de urgență (ex. zapada abundentă).
Cercetările efectuate în ultimii 5 ani ne indică cum trebuie modificate rațiile pentru a obține maximum de creștere. Aceste cercetări au ajutat la stablirea rațiilor pentru struți. Până la vârsta de 10 luni, struțul este un animal foarte „economic”. Până la această vârstă raportul este de 6,5 kg hrană / 1 kg luat în greutate. După această etapă, raportul devine 12:1. Printr-o hrănire adecvată a struțului se poate atinge maximum de greutate până la vârsta de 10 luni, după care se poate folosi o rație mai slabă, de menținere a greutății.
Dacă evoluția struțului dă semne de retard ca urmare a conținutului scăzut de proteine avut la vârsta de o zi, costul total pentru hrană de la vârsta de o zi până la 14 săptămâni va fi mult mai mare. Un pui bine hrănit, din prima zi, va crește mai repede, atingând vârsta pentru vânzare mult mai rapid. Cercetările au indicat faptul că o hrănire adecvată poate determina diferențe de greutate de până la 13 kg la vârsta de 3 luni. Păsările care au fost hrănite în concordanță cu greutatea lor în 1995, au atins o greutate de 35 kg, comparativ cu 22 kg în 1991 (pentru vârsta de 3 luni).

Datorită unui management defectuos, pot apărea următoarele probleme, influențând greutatea maximă a struțului la tăiere:

 • lene în a mânca. Dacă puii nu se hrănesc adecvat în prima săptămână de viață, pot apărea probleme imediat ce gălbenușul de ou a fost consumat. Aceasta este una dintre principalele cauze de deces în primele trei săptămâni din viață. De aceea, hrana de calitate, echilibrată, este vitală din prima zi de viață. Deși se asigură hrana din punct de vedere cantitativ, rațiile neechilibrate pot cauza indigestie și creștere anormală.
 • dezvoltarea proastă a penajului si chiar pierderea acestuia.
 • probleme cu picioarele de la o săptămână și până la trei luni de viață.
 • imunitate redusă și pierderi însemnate, cauzate de stres și condiții nefavorabile de vreme.
 • comportament anormal (consum de pământ și îngrășăminte).
 • prolaps.

III. Puii

Cercetările efectuate au indicat faptul că puii până la vârsta de 6 luni trebuie hrăniți cu „cocoloașe”. Compoziția generală a acestui tip de hrană constă în 18% proteine și 16% fibre. Componenta proteică este suficientă pentru a asigura o creștere adecvată fără a cauza probleme pentru picioare sau sistem osos, iar conținutul ridicat de fibre se dovedește a regla consistența fecalelor, reducând bacteriile.

În primele zile, puii își consumă propriile fecale, provocându-și probleme intestinale. Pentru a evita pericolele, fecalele trebuie adunate cu regularitate. Puii tineri preferă să mănânce pământ decât „cocoloașe”. În general puii preferă hrana umedă în locul celei uscate. Trebuie însă reținut faptul că hrana umedă va fi asimilată mai rapid de organism, cauzând indigestie.
Recipientele pentru hrană trebuie curățate zilnic, iar resturile de hrană trebuie îndepărtate și oferite păsărilor mai în vârstă. După prima hrănire, fecalele păsărilor trebuie supravegheate timp de 3-5 zile. La primele semne de diaree, păsările trebuie tratate cu antibiotice plasate în hrană sau apă.

Rata de creștere

Vârsta (săptămâni) 2-3 3-4 4-5 5-6 6-7 7-8
Greutatea medie (kg)  0,6 1,3 1,8 3,1 5 10

IV. Adulții

Dieta pentru struții adulți este asemănătoare cu cea pentru pui, cu excepția faptului că păsările pentru reproducere trebuie să aibă o rație de calciu/fosfor suficientă pentru a compensa producția de ouă.
Se recomandă consultarea veterinarului și/sau companiei furnizoare pentru detalii în ceea ce privește hrana.
Se recomandă menținerea păsărilor pe dietă de întreținere în afara perioadei de depunere a ouălor. Acest regim trebuie să permită păsărilor să-și păstreze grautatea fără să o crească și chiar să o reducă (nu mai mult de 5-10%) în afara perioadei de depunere a ouălor. Cu două luni înainte de această perioadă, proteinele pot fi din nou administrate păsărilor pentru a le energiza înainte de depunere.
În general, struții adulți consumă aprox. 1,3-1,8 kg de hrană/zi. Cei care inițiază o astfel de afacere trebuie să apeleze la experiența companiilor de furnizare a hranei pentru struți. Acestea pot determina cea mai adecvată formă de hrană și nivelul optim de hrănire a struților pe diferite stadii de dezvoltare. Hrana pentru pui trebuie proiectată pentru ca păsările să câștige în greutate cu minim de efort. Luarea în greutate într-un timp foarte scurt poate cauza probleme cu picioarele la puii tineri. Puii sunt alimentați cu o rație de start în primele trei luni. Apoi rația este crescută până la vârsta de 10-14 luni (când sunt pregătiți pentru tăiere). Stocul pentru înmulțire este alimentat cu o rație specială timp de 6 luni pe an, și o rație de întreținere, în celelalte luni ale anului.

V. Hrănirea

Este esențial ca struții să aibă apă potabilă curată, disponibilă pe întreaga zi. Ei trebuie să primească hrană ce furnizează un nivel optim de proteine și aminoacizi esențiali, vitamine, minerale și necesar energetic.
Următorul program are caracter practic și a dat rezultate excepționale în creșterea puilor de struț. Când puii au vârsta de 24-48 ore, trebuie să se inițieze dieta cu furaj de carne de curcan de calitate sau vânat de pasăre ce conține cel putin 18% proteine. Aceste rații furnizează elementele nutritive necesare pentru o creștere și sănătate optime în primele 2 săptămâni de viață. Hrana proaspătă, incluzând lăptuci mărunțite, conopidă și spanac, are un conținut scăzut de proteine și nu este optimă pentru pui. Unele vegetale, ca spanacul sau sfecla, conțin acid oxalic care poate inhiba absorbția de calciu, cauzând probleme cu picioarele. Alimentele bogate în fibre pot cauza obstrucții intestinale, provocând moartea prin „înfometare”. NICIODATĂ nu hrăniți struții cu materiale mucegăite, îmbibate de îngrășământ sau care sunt suspecte în vreun fel, deoarece pot cauza probleme intestinale sau chiar botulism. Oasele crude, oferite pentru conținutul în minerale, nu trebuie date struților deoarece cauzează probleme intestinale.
Puii trebuie să aibă în permanență lumină, precum și acces permanent la rațiile de mâncare în primele trei săptămâni din viață. Dupa aceea, ei pot fi hrăniți în fiecare zi în două etape, de câte 20 de minute. Struții mai pot fi hrăniți cu cochilii de stridii sau pietriș. Luminile pe timp de noapte nu mai sunt necesare după vârsta de trei săptămâni.
Adăpătoarele trebuie curățate zilnic și frecate la fiecare trei zile cu un dezinfectant ușor. Având un preț redus, vitaminele solubile în apă și electroliții pentru păsări se recomandă a fi adăugate (la un nivel recomandat) în apa pentru băut în primele 1-3 săptămâni. Vitaminele solubile în grasime – A, D3, E și K – sunt amestecate cu amidon sau o emulsie pentru proteine pentru a se dizolva în apă. Acest lucru va asigura asimilarea adecvată a vitaminelor, în special A și D3. Nu sunt necesari alți aditivi.
Refuzul de a consuma hrana sau apa este des întâlnit la puii de struț. Această problemă poate fi evitată cu usurință prin plasarea câtorva pui mai mari (de 1-3 săptămâni) care deja mănâncă, printre puii mici. Dacă nu dispuneți de pui mai mari, se pot plasa pui de găină pentru a învăța puii de struț cum să mănânce.
La vârsta de 8 săptămâni puii pot fi trecuți pe o rație de calitate, din vânat de pasăre sau curcan, în fiecare zi, în două mese consistente. Se continuă administrarea „cocoloașelor” ca supliment nutritiv până este disponibil un furaj de calitate. Puii tineri pot fi hrăniți prin acest program până ating maturitatea sexuala.
Rațiile pentru adulți conțin un nivel ridicat de calciu și nu trebuie administrate puilor.
Adulții și puii mai mari pot fi plasați pe o pășune cu iarbă mai uscată. Aceste păsări ar trebui ținute pe porțiuni mici de pe pajiște și realizată o rotație periodică pentru eficiența păscutului. Păsările care pasc pe spații întinse pot deveni parțial sălbatice și astfel mai dificil de manevrat.
Furajul suculent, format din lucernă, grâu, secară, măzăriche, ovăz sau iarbă de Bermuda, este recomandat pentru puii tineri și adulți, reducând costurile de producție semnificativ. Unele furaje pot fi prea dure sau cu fibre rezistente sau cu un conținut scăzut în proteine și energie, astfel încât nu pot realiza nivelul dorit pentru a atinge greutatea optimă. Dacă struții sunt hrăniți cu furaj sau iarbă naturală ori cereale, se recomandă un echilibru între aceste tipuri de hrană și cea comercială. Struții nu trebuie să ajungă supraponderali. Greutatea în exces ia forma grăsimii, fiind în detrimentul producției de ouă și al calității cărnii în cazul păsărilor sacrificate.
Păsările pentru reproducere care se găsesc pe pășune trebuie hrănite suplimentar cu o rație de proteine din furaj de carne de curcan sau vânat de pasăre pentru a asigura producția optimă de ouă, fertilitatea sau capacitatea de a cloci. Struții pentru reproducere care sunt hrăniți cu masă uscată, trebuie hrăniți de asemnea cu carne de curcan sau vânat, la care se adaugă un supliment de lucernă sau fân. Păsările trebuie să aibă acces la cochilii de stridii, pietriș sau preparate comerciale pe bază de oase, în această perioadă. Adaosul de vitamine pentru pui și electroliți la apă sau hrană pot îmbunătăți capacitatea de a oua sau fertilitatea.
O altă problemă des întâlnită la hrănirea struților o reprezintă tendința puilor de a mânca orice întâlnesc în cale. Impactul sau rănirea datorate înghițirii de obiecte străine survin de cele mai multe ori. O primă recomandare se referă la plasarea puilor pe o suprafață de pământ sau iarbă de la vârsta de 3 zile. Această suprafață se alege în funcție de mai mulți factori: ușurința la curățare, igiena, costul relativ, etc. Struții vor ingera mici pietricele pentru a-și asigura digerarea alimentelor mai grele. Nu este neapărat necesar să se furnizeze struților pietriș când sunt hrăniți cu hrană din comerț. În locul acestuia se pot da pietricele mici de râu.
Hrana utilizată pentru păsările rumegătoare este recomandată struților adulți, dar furajul trebuie tocat în bucăți de 30-50 mm. Pentru a-i ușura digestia, struțului trebuie să i se pună la dispoziție pietriș. Pentru puii mici, pietricelele trebuie să aibă un diametru de 3-6 mm; pentru păsările de peste trei luni – 6-20 mm. Se recomandă o rezervă de calciu sau suplimenți apropiați pentru păsările care au tendințe sedentare.

VI. Diete sugerate pentru struți

Vârsta 0-8 săpt. 9-17 săpt. 18+ săpt.
Proteine % 18,0 18,0 24
Grăsimi brute % 3,0 3,0 3,5
Calciu % 1,35 1,35 2,4
Fosfați % 0,72 0,64 0,7
Fibre neprelucrate % 6,0 11 11
Sare (NaCl) % 0,90 0,5 0,6
 1. Puii abia ieșiți din ou (4-6 săptămâni) sunt în general hrăniți cu o rație bogată în proteine (20-22%), cu scopul de a asigura necesarul ridicat de energie al micilor pui. Aceștia trebuie să consume 50-80 grame/zi pentru a-și menține rirmul de creștere. Durata de administrare depinde de fiecare pui în parte. Puii trebuie să facă suficientă mișcare fizică, pentru a nu se îngrășa prea repede.
  Este posibil ca puii de struț să nu mănânce în primele 24 ore cât timp se mai află în sacul de galbenuș de ou. Puii trebuie hrăniți, într-o primă etapă, cu hrană comercială, carne de curcan sau vânat de pasăre, ce conțin cel puțin 20% proteine. Alimentele prea bogate în fibre pot cauza blocaje intestinale, ducând la „moarte prin înfometare”. Unele alimente proaspete, cum ar fi conopida sau spanacul, conțin acid oxalic, ce împiedică absorbția calciului, provocând probleme cu picioarele.
  Nu hrăniți niciodată puii cu hrană mucegăită.
  Adeseori puii mici nu mănâncă, dar dacă sunt plasați și pui mai mari, atunci situația se va schimba.
  Trebuie furnizate lumină continuă și accesul la hrană cel puțin în primele trei săptămâni din viață. Dupa această vârstă, puii se hrănesc de două ori pe zi, timp de 20 de minute, cu lucernă, cochilii de stridii și pietriș; de asemenea apa trebuie să fie proaspătă. Dacă puii pot ieși pe pajiște, trebuie să vă asigurați că nu există bălți cu apă stătută, care le poate cauza moarte prin indigestie.
 2. Puilor de la 6-8 săptămâni, până la 3-4 luni li se administrează în loc de conținut ridicat de proteine, un conținut mai scăzut de 16-18%. Hrana este proiectată astfel încât să asigure o creștere armonioasă fără execese de greutate, ce pot cauza probleme cu picioarele. În acest scop, sunt esențiale exercițiile și zonele pentru alergare, esențiale pentru dezvoltarea oaselor.
 3. Puii de la 3-4 luni până la pre-împerechere sunt clasați în categoria „păsări pentru creștere”.
  La această vârstă, păsările pot fi hrănite cu alimente ce conțin 12-15% proteine, în funcție de produsele oferite de diferitele companii. Aceste produse asigură creșterea armonioasă și penajul de calitate, fără a solicita prea mult păsările.
 4. Păsărilor pentru înmulțire li se schimbă dieta de la rația de întreținere pe timp de iarnă la cea pentru împerechere, cu un nivel de 21-24% proteine, cu 4 săptămâni înainte de sezonul de împerechere. Struții adulți pot consuma 1-2 kg de hrană pe zi. La începerea sezonului de împerechere, păsările trebuie trecute pe rație de întreținere.
  Companiile oferă hrană pentru struți în diverse forme: fulgi, „cocoloașe”, etc. Cu toate acestea este necesară cercetarea pentru a determina necesitățile nutritive ale struților. Întrucat struțul transformă cu ușurință fibrele, de aceea pășunile cultivate pot deveni o soluție economică pentru hrănire.

VII. Rații recomandate

Următoarele rații sunt recomandate până la vârsta tăierii:

 1. Rația de pre-start
  Trebuie administrată din prima zi până la 8 săptămâni. Puiul trebuie să ajungă la o greutate de +/- 18kg. Rația trebuie să aibă un înalt conținut energetic (să conțină +/- 55% cereale), și trebuie suplimentat cu un nivel de proteine de 22%, la care se adaugă aminoacizi esențiali. Combinația optimă va asigura o creștere armonioasă și va minimiza pierderile. Puii de această vârstă nu pot fi hrăniți cu o cantitate prea mare de fibre.
 2. Rația de start
  Când se atinge greutatea de 18 kg (+/- 8 săptămâni), struții pot fi trecuți pe rația de start. Aceasta trebuie administrată până ce puiul atinge greutatea de 45 kg (vârsta de +/- 16 săptămâni). Rația de start trebuie să conțină un nivel ridicat de energie (+/- 50% cereale), suplimentată cu +/- 20% proteine. Deoarece puii la această vârstă consumă mai mult, se poate administra furaj grosier până la 20%.
 3. Rația de creștere
  Puii sunt trecuți pe acest tip de rație când ating greutatea de 45 kg (la vârsta de +/- 4 luni). Această rație poate fi menținută până se atinge greutatea de 65 kg (+/- 6 luni). Rația de creștere are minim nivel de energie asigurat de +/- 40% cereale și 16% proteine, ajutând struții să atingă maximum de greutate.
 4. Rația de finiș (terminare)
  Se aplică struților cu o greutate de 65-95 kg (la vârsta de +/- 10 luni). În această perioadă, aripile sunt tăiate, după care pasărea va manifesta necesități de hrănire mai puternice, mâncând astfel mai mult. Nivelul de energie oferit de această rație variază de la mediu la scăzut, +/- 25% cereale, suplimentat de 14% proteine. Furajul grosier este de +/- 70%.
 5. Rația de tăiere
  Când se atinge greutatea de 95 kg, rata de creștere a struțului scade. Se poate astfel administra o rație mai puțin concentrată pentru a reduce costurile inutile cu hrănirea. Rația de tăiere constă în principal din furaj (+/ 90%), constând din lucernă, suplimentată cu o sursă de proteină (12%). Această rație poate fi administrată până se atinge maximum de greutate de 110 kg (vârsta de 14 luni).
 6. Rația de menținere
  Păsările care cântăresc 110-120 kg au atins vârsta adultă. Dacă aceste păsări nu sunt tăiate, ci sunt ținute pentru reproducere, pot fi trecute pe un program de întreținere. Această rație constă în principal din furaj cu un nivel de proteine de 10-12%. Păsările primesc hrană suplimentară încă două luni după ce au fost tăiate aripile. În această perioadă păsările pot fi puse din nou pe rație de tăiere. Este esențial ca struții să primească suficiente vitamine și minerale.

Vitamine
Solubil în apă
Solubil în grăsime


Ferma de struți Tinca
Ferma de Struți Tinca | Copyright © | Toate drepturile rezervate.
Web design realizat de Weblike PRO.