Economia struțului

În ultimul deceniu, struțul a fost privit ca o potențială schemă de îmbogățire rapidă. La începutul „modei” privind creșterea struților, indivizii de pe piață au observat cum investiția lor inițială a crescut de 10 ori. Însă, pe măsură ce numărul păsărilor pentru împerechere crește, potențialii investitori sunt avertizați că afacerea de creștere a struților poate căpăta un grad de risc.
Struțul este o pasăre complexă, prin faptul că poate produce un număr atât de mare de produse. Ceea ce trebuie acum urmărit este ca aceste produse variate să fie plasate pe piață de către crescător și de a face față unei piețe dinamice.
La ora actuală, produsele obținute de la struți sunt extrem de scumpe și se adresează elitelor din Europa și SUA. Cu toate acestea, ridicarea monopolului Africii de Sud asupra struților, precum și creșterea numărului acestora, vor antrena reducerea prețului până la un nivel rezonabil. Atunci când această reducere se va produce, beneficiile cărnii sănătoase de struț, pielea de calitate, vor avea un viitor luminos pe piața mondială.

Harta economică comparativă

Perioada de incubare -zile- 42
Perioada până la tăiere -zile- 365
Mărimea țarcului -ha- 0.2
Perioada de producție 35
Animale crescute 1 an 30
Greutatea medie la tăiere -kg- 100
Cant. carne obținută -kg- 35

 

 

Producția medie de carne -1 an- 3500
Preț mediu carne (USD) -1 kg- 5
Venituri estimate (USD) -1 an- 17500

Avantaje

Struții nu necesită un spațiu mare pentru a crește, spre deosebire de vaci sau oi. Doar 4000 metri pătrați sunt necesari pentru a crește o pereche de struți, iar dacă se adaugă o a treia pasăre, atunci sunt necesari 5000 de metri pătrați.
Struții fac pui foarte devreme și cu mai multă regularitate decât animalele tradiționale, ca vaca. De exemplu, femela-struț poate începe să depună ouă la vârsta de 2 ani și poate produce 30-90 ouă pe an. Din acest motiv, potențialul pe piață al struțului este enorm; carnea de struț este asemănătoare cu cea de vacă, fiind mult mai sănătoasă, datorită faptului că are un conținut scăzut de grasimi și colesterol. De când s-a dovedit că această carne „roșie” este mai sănătoasă decât carnea roșie tradițională, numeroși consumatori conștienți din întreaga lume, care sunt îngrijorați de atacurile de cord, presiunea ridicată a sângelui și de bolile cardiace, au devenit tot mai interesați în a achiziționa carne de struț.
Atunci când struțul este tăiat, se pierde foarte puțină carne în procesul de tăiere. Când struțul este dus la sacrificare, carnea este vândută distribuitorilor și restaurantelor; pielea este vândută pentru producția de produse de înaltă calitate; picioarele sunt plasate într-un praf foarte fin și vândute în Estul Îndepărtat, ca afrodisiac; penele sunt vândute constructorilor de automobile pentru a fi folosite în ultima etapă de vopsire a acestora; în cele din urmă, ochii sunt dispusi pentru centrele de cercetare a cataractei la oameni pentru a fi studiați.

Industria de creștere a struților are acces la programe de creștere și cumpărare disponibile On-Line, iar fermele de struți pot comunica între ele, fie că se află în SUA, Europa, Africa, Australia sau Noua Zeelandă, prin Internet. „Struții on-line” pot realiza procesul de găsire a perechilor, de incubație, clocire, creștere, vânzare ouă și pui, și chiar deplasarea păsărilor la tăiere. Se previzioneaza că piața de struți se va afla în plin proces de creștere a cererii în viitorul apropiat.

Dezavantaje

Investiția de intrare pe piața de struți este destul de ridicată, cu toate acestea, având în vedere rata ridicată de natalitate a struților, este posibil să se realizeze un profit semnificativ în 5 ani.
Aceasta se datorează, pe de o parte creșterii numărului de exemplare disponibile pentru împerechere, iar pe de altă parte ridicării monopolului sud-african. În prezent, produsele obtinute de la struți devin din ce în ce mai accesibile, fapt extrem de benefic, deoarece pielea de struț este considerată a fi cea mai fină și mai rezistentă din lume, în timp ce carnea de struț are un conținut scăzut de grăsimi și colesterol. Numărul actual de struți crescuți în ferme, pe teritoriul SUA, variază între 400.000 și 700.000. Asociația Americană pentru Struți estimează că va fi nevoie de aprox. 3.000.000 struți în SUA, pentru a face această industrie profitabilă atât pentru crescător, cât și pentru consumator.
În prezent, cea mai gravă problemă în ceea ce privește carnea de struț, o reprezintă faptul ca nu sunt suficiente exemplare, iar carnea este foarte scumpă. De aceea, se recomandă ca producătorii să se asocieze, pentru a furniza o cantitate suficientă de carne, astfel încât ambalalatorii să identifice restaurante și distribuitori en-detail, cărora să le ofere aceste produse la un preț rezonabil.


Ferma de struți Tinca
Ferma de Struți Tinca | Copyright © | Toate drepturile rezervate.
Web design realizat de Weblike PRO.